Brandvarnare och åtgärder vid brand!

Nu i Jultider kan det vara bra att tänka på brandrisken och sätta upp eller pröva sin brandvarnare samt att undersöka utrymningsvägarna, se tips nedan.

Enligt Stockholms brandförsvar Brandvarnare är det ett måste för alla som bor i lägenhet att ha en brandvarnare.

Deras råd är att helst ha en i varje sovrum, liksom en i hallen, så att grannarna hör om du inte är hemma.

Glöm inte att testa din brandvarnare en gång i månaden, genom att trycka på testknappen. Vill du ha en påminnelse när det är dags att testa din brandvarnare anmäl dig till https://aktivmotbrand.msb.se/

Byt hela brandvarnaren minst var tionde år! Även om man har satt i nytt batteri och brandvarnaren blinkar som den ska, och ljuder när man trycker på testknappen så ska man komma ihåg att brandvarnare är förbrukade efter tio år.

Det är bra om du själv också skaffar en 6 kilos pulversläckare och en brandfilt, gärna 180 x 120 centimeter stor.

För mer information läs på MSB hemsida eller på Stockholms brandförsvars hemsida.

 

Åtgärder vid brand

Utrymning vid eventuell brand sker via trapphuset. Tänk på att rök och mörker försvårar utrymningen. Det är alltid bra att ha en ficklampa med magnet på kylskåpet, även bra vid strömavbrott.

Om det brinner hos en granne och trapphuset är rökfyllt bör du vänta i din lägenhet, tills branden är släckt, eller tills du får hjälp att utrymma via fönster med räddningstjänstens stegar.

Om det brinner i din egen lägenhet ska du utrymma. På vägen ut ska du stänga dörrar efter dig för att hindra att branden sprider sig och att röken fyller t.ex. trapphuset.

För att underlätta för dig själv att komma ut under en utrymning, och för räddningstjänsten att komma in, ska du aldrig förvara saker i trapphus, källarkorridorer och så vidare, till exempel barnvagnar och rullatorer. De kan blockera vägen ut, eller i värsta fall användas till att starta en brand i.

//Styrelsen 231211