Information om bedrägerier

Det finns många sorts bedrägerier, här kommen några tips och råd från Polisen!

Tjuvar och bedragare är förslagna och använder sig av många olika trick.

Exempelvis vill de låna en telefon, är törstig och behöver vatten, säger att de ska kontrollera brandskyddet, att de håller på med marknadsundersökningar eller att de kommer från bostadsrättsföreningen. Då föreningen har ett skalskydd, läst entreedörr, kan det vara vanligare att personer ringer upp.

Syfte är att lura sig in hos den boende.

En del utger sig även för att vara poliser och behöver tillgång till den besöktes bankkort eller vill kontroller inbrottsskyddet i bostaden.
Ett sätt att lura till sig kontanter är att ringa upp och utge sig vara en anhörig, till exempel ett barnbarn, som behöver låna pengar till en bil. Man skickar sedan en kamrat att hämta pengarna på grund av att man själv inte har möjlighet. Genomgående säger man till den uppringde att inte berätta detta för någon då det ska bli en överraskning.

Ett annat sätt att bedra är att erbjuda olika former av hantverkshjälp, ommålning av fasader, omläggning av tak med mera. Man tar betalt i förskott men utför aldrig arbetet eller gör ett mycket bristfälligt arbete.

Mer information finns på:

Polisens sida för bedrägerier: https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/

Stöldskyddsföreningens sida för bedrägerier: https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/sakerhetsguider/bedrageri/telefonbedragerier/

Även bostadsrätterna har lite nyttig info: https://brfvingenitaby.bostadsratterna.se/system/files/utan_tillfalle-inget_brott.pdf