Skötselråd och tips: Fläktkåpan

Som bostadsrättsägare finns det en del underhåll du själv kan göra för att undvika större besvär tex rengörning av spiskåpan över spisen.

Ventilationssystemet är uppbyggt så, att lägenhetsluften släpps in genom ett antal inluftsventiler under fönstren. En central takfläkt högst upp i varje hus suger sedan ut luften genom det frånluftsdon som finns i kökets ventilationskupa, och genom ventiler i minst badrummen.

Rengöring av köksfläktfiltret

Ventilationssystemet är beroende av att den boende rengör köksfläktfilter, och i viss mån även utsugsventilerna, med inte alltför avlägsna tidsintervall. Köksfläktens tillverkare (om du ej har bytt) är Franke, de rekommenderarar att fläktfiltret rengörs en gång i månaden.

Men rimligtvis är detta beroende av det enskilda hushållets storlek och vanor. Den erforderliga tiden mellan rengöringarna hos ett ensamstående hushåll, där den boende huvudsakligen äter alla sina måltider utanför hemmet, och ett flerbarnshushåll som huvudsakligen sköter all matlagning hemma, skiljer sig givetvis åt. Det kanske är för lång tid med en månad för barnfamiljen, men rimligtvis kan det gå rätt många månader mellan rengöringarna i det uteätande ensamhushållet.

Filtren rengörs i varmt vatten med lite diskmedel alternativt kan du använda diskmaskinen.

styrelsen 231108